LGS

Puan Hesaplama

LGS

Kalan Süre:

  • 0 Gün
  • 0 Saat
  • 0 Dakika
  • 0 Saniye

LGS Tarihi :

02.06.2024

YKS

Puan Hesaplama

YKS

Kalan Süre:

  • 0 Gün
  • 0 Saat
  • 0 Dakika
  • 0 Saniye

YKS Tarihi :

08.06.2024

Sınav Kaygısı

Herkese merhaba!  Yazıma kaygının tanımını yaparak başlamak istiyorum.  Kaygı günlük hayatımızda karşılaştığımız herhangi bir olay ve durum karşısında engellemekte zorluk çektiğimiz aşırı endişe ve yüksek uyarılmışlık halidir. Sınav kaygısı da yaşadığımız kaygı durumunun bir çeşididir.

Sınav Kaygısı

  Herkese merhaba!  Yazıma kaygının tanımını yaparak başlamak istiyorum.  Kaygı günlük hayatımızda karşılaştığımız herhangi bir olay ve durum karşısında engellemekte zorluk çektiğimiz aşırı endişe ve yüksek uyarılmışlık halidir. Sınav kaygısı da yaşadığımız kaygı durumunun bir çeşididir. Hepimiz sınav kaygısı yaşıyor olabiliriz. Burada önemli olan sınav kaygısı yaşayan kişinin sadece bu kaygıyı kendisinin yaşamadığını bilmesidir. Sınav kaygısını herkes yaşayabilir.  Bir diğer önemli nokta ise kaygımızın düzeyidir.  Yapılan araştırmalara göre kaygı düzeyi 0'a yakınsa yani kaygı düzeyi yok denecek kadar az ise ders ve sınav anlamında bizlere bir katkısı olmayacaktır. Kaygı düzeyimiz çok yüksek ise aşırı endişe durumu ortaya çıktığı için başarı anlamında bizlere katkısı olmayacaktır.  Buradan çıkaracağımız önemli sonuç kaygının orta seviyede yaşanması durumunun bizlere yardımcı olduğudur.  Kaygıyı  negatif bir durum olarak görmeyelim. Kaygı, başarı yolunda bizlere yardımcı olan bir araçtır. Kaygılarınızla barışabilmenize yardımcı olacak ve aşırı kaygı yaşama durumunuzu atlatabilmeniz için birkaç önerim var;

 Her gün toplamda 15-20 dakika nefes ve gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Nefes ve gevşeme egzersizleri kaygınızı azaltma yolunda sizlere büyük oranda yardımcı olacaktır. Nefes ve gevşeme egzersizine burundan derin nefes alıp ağızdan nefesinizi vererek başlayın. Daha sonrasında sahip olduğumuz bütün kaslarımızı sıkıp bırakarak tüm vücudunuzu rahatlatın.(El,kol,ayak,bacak,yüz…) Diğer bir önerim ise güvenli yer egzersizidir. Güvenli yer egzersizini şu şekilde yapabilirsiniz; Gözlerinizi kapatın ve kendinizi güvende hissettiğiniz bir yer hayal edin. Güvenli yerinizi tamamen kendiniz oluşturun. Yalnız mısınız? Yanınızda birileri var mı? Nasıl bir yerdesiniz? Bulunduğunuz ortamdaki sesler, kokular nasıl? Güvenli ortamınızı baştan sonra kafanızda inşa edin. Güvende olmanın verdiği huzuru keşfedin.  Zihninizdeki bu görüntü sizin güvenli alanınız olacak. Kendinizi kaygılı hissettiğinizde güvenli alanınızı aklınıza getirebilirsiniz.  Sınav ile ilgili beyninizdeki olumsuz düşünceleri olumlu düşüncelere çevirebilirsiniz. Örneğin, sınavda başarısız olacağım cümlesini sınavda başarılı olacağım şeklinde. Sınavım kötü geçecek cümlesini sınavımın iyi geçmesi için çabalayacağım şeklinde olumlu cümleye çevirebilirsiniz. Beyniniz olumlu bir sinyal aldığında nöronlar canla başla çalışmaya başlamaktadır. Olumlu düşüncenin gücünü keşfedin. Unutmayın! Kaygı normal oranda bizim başarımız ve sağlığımız için gerekli olan bir duygu ve durumdur. Günlük hayatınızdaki işleyişinizi bozacak şekilde yüksek bir kaygı durumu yaşıyorsanız bununla beraber yerine getirmeniz gereken görevleri kaygı yaşadığınız için yerine getiremiyorsanız  bir uzmandan yardım almanızı öneririm.

Beykent Med Fen Bilimleri Rehber Öğretmen

MELTEM GEZGİNCİ