Üniversite sınavına hazırlık süreci yoğun ve stresli bir süreç olduğu kadar püf noktaları da olan bir süreçtir. Öğrencilerin yaptığı en büyük hata, iyi bir üniversite kazanmanın tek yolunun sadece soru çözmek olduğunu düşünmeleri.
Üniversite sınavına hazırlık süreci yoğun ve stresli bir süreç olduğu kadar püf noktaları da olan bir süreçtir. Öğrencilerin yaptığı en büyük hata, iyi bir üniversite kazanmanın tek yolunun sadece soru çözmek olduğunu düşünmeleri.
Aslında yapılması gereken en temel şey, konuyu tam anlamıyla öğrenmek. Öğrenciler deneme sınavlarından sonra “Neden yapamıyorum?” sorusunu sıkça sorarlar kendilerine. Konuyu hakkını vererek çalışıp öğrenirseniz, sorular karşınıza hangi tarzda gelirse gelsin kafanızı karıştırmaz, “Bu hangi konuydu?” diye düşündürmez sizi.
Dersi derste dinlemek en temel ilkeniz olmalı. Dinlerken notlar alıp, gerekli gördüğünüz yerlerin altını çizmeniz aktif bir dinleyici olmanızı sağlar. Öğretmenle göz teması kurarsanız, zihniniz öğretmenin söylediklerine daha çok odaklanır. Göz teması iletişiminizin kopmasını önler. Bu da daha etkili ve daha kalıcı bir öğrenme sağlar.
Derste başka şeylerle ilgilenip, “Konuyu sonra evde kendim çalışırım.” derseniz ipin ucunu kaçırmış olursunuz. Birincisi, kendi çalışmalarınızla, öğretmenin derste anlatması asla bir olamaz. İkincisi, zamanla yarıştığınızı unutmayın. Dersteki zamanı verimsiz geçirip, konuyu çalışmak için tekrar zaman ayıracak kadar uzun bir vaktiniz yok maalesef. Konuyu derste öğrenip, evde tekrarınızı yaptıktan sonra hemen test çözmeniz en etkili öğrenme yoludur. Dersin hemen ardından soru çözmek konuyu pekiştirmek demektir. Konuları biriktirip bir günde bütün soruları çözmeye çalışmak kalıcı bir öğrenme sağlamaz.
Anladığınızı ve öğrendiğinizi gösteren şey sorulardır. Soru çözerken yanlış sayınız az ise o konuyu iyi anlamışsınız demektir. Fakat yanlış sayınız fazla ise o konuyla ilgi bir sıkıntınız var demektir. Yanlış sayınızın fazla olduğu durumlarda konuyu bir daha çalışıp, tekrar soru çözmeniz gerekmektedir. Belirli aralıklarla, geçmiş konuları tekrar edip soru çözmeniz de öğrendiklerinizi unutmanıza engel olacaktır.
Sınava hazırlanırken yapılan bir diğer hata ise plansız çalışmak. Özellikle ders çalışmakla ilgili ciddi sıkıntı yaşayan öğrenciler, bir gün önceden saat kaçta, hangi derse, hangi konuya çalışacaklarını belirlerlerse, dersin başına oturmaları daha kolay olacaktır.
Kendinize günlük, haftalık, aylık olarak hedefler belirleyin. Plansız, programsız çalışmak sizin ilerlemenize değil, savrulmanıza neden olur. Ne zaman ne yapacağınızı bilmeniz size bir otokontrol sağlar, önceliğinizin sınav olduğunu hatırlatır.
Sene sonunda kazanacağınız üniversiteyi belirleyecek olan şey, sınava hazırlık sürecinde yapmış olduğunuz fedakârlıklardır.
Kendiniz için en iyisini yapacağınıza inanın ve verdiğiniz emeğin hayatınızın geri kalanını şekillendireceğini unutmayın.